INICI > Entorn > El Fòrum romà

Entorn

El Fòrum Romà

L’únic fòrum romà del Pirineu

El Fòrum de Iulia Libica és un jaciment situat a la part alta del poble, al costat de l’església i el museu, i que constitueix l’antic edifici administratiu, religiós i polític de l’antiga ciutat romana de Iulia Libica, el precedent de Llívia.

Construït al segle I a.c. encara està en procés d’excavació. Trobem al bell mig del recinte el temple, i a l’angle nord-oriental la porta d’entrada, l’exedra, el pòrtic i diverses sales amb funcions administratives i polítiques. De moment és l’únic fòrum romà trobat als Pirineus.

A través d’aquesta web es poden anar seguint les intervencions arqueològiques dutes a terme a la ciutat romana de Iulia Libica – actual Llívia, en les quals participa l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 2013, s’està duent un projecte d’investigació a la zona de les Colomines A, a on es localitza un edifici singular, que s’ha identificat amb el possible fòrum de la ciutat.

foto del fòrum romà de Llívia
 
Llívia, ciutat romana als Pirineus: el fòrum de Iulia Libica. 

Aquest audiovisual us narra la singularitat del jaciment del fòrum de Iulia Libica, així com la seva tasca d’excavació, posada en valor i divulgació. 

 
Les escultures del fòrum de Iulia Libica

Un dels vestigis més arqueològics més importants localitzats al fòrum, són els diferents fragments d’un total aproximat de 6 escultures que eren situades a la plaça pública i al temple del fòrum de la ciutat romana de Llívia. El 7 d’abril de 2023 Josep Guitart Duran va realitzar aquesta conferència per a posar-ne a disposició de la ciutadania el seu coneixement.

Recursos

La Ciudad y el Foro romano de Iulia Libica (Llívia, Cerdanya) (2020)Article de Jordi Guàrdia Felip sobre la ciutat i el fòrum romà de Iulia Libica.

El descubrimiento del forum de Iulia Libica (Llivia) y sus vestigios de estatuaria ; Cèsar Carreras, Jordi Guardia, Josep Guitart, Anna Gutiérrez García – Moreno, Maria Pilar Lapuente, Roberta di Febo

 El fòrum romà de iulia libica i l’arqueologia urbana de Llívia (Cerdanya)  Jordi Guàrdia Felip (Tesi doctoral).

Excavacions romanes a Iulia Libica. Blog del professor d’arqueologia i co-director del programa Iulia Libica Cèsar Carreras, on s’explica el dia a dia de les excavacions al fòrum.

Logotip del Museu de Llívia

ADREÇA

C/ dels Forns, núm. 10

17527 Llívia

Tel. +34 972 896 313

E-mail: museu@llivia.org

HORARI

Dilluns tancat (excepte mes d’agost)

De Dimarts a Dissabte:

De 9:30 h. a 14:00 h.

De 15:30 h. a 18:00 h.

Diumenges i festius:

De 9:00 h. a 14:00 h

© 2022 Museu de Llívia. Tots els drets reservats.

Logo

El Museu

Consultes

Contacte amb nosaltres

Skip to content