INICI > Entorn > El Fòrum romà

Entorn

El Fòrum Romà

Llívia, ciutat romana als Pirineus: el fòrum de Iulia Libica. 

Aquest audiovisual us narra la singularitat del jaciment del fòrum de Iulia Libica, així com la seva tasca d’excavació, posada en valor i divulgació. 

L’únic fòrum romà del Pirineu

El Fòrum de Iulia Libica és un jaciment situat a la part alta del poble, al costat de l’església i el museu, i que constitueix l’antic edifici administratiu, religiós i polític de l’antiga ciutat romana de Iulia Libica, el precedent de Llívia.

Construït al segle I a.c. encara està en procés d’excavació. Trobem al bell mig del recinte el temple, i a l’angle nord-oriental la porta d’entrada, l’exedra, el pòrtic i diverses sales amb funcions administratives i polítiques. De moment és l’únic fòrum romà trobat als pirineus.

A través d’aquesta web es poden anar seguint les intervencions arqueològiques dutes a terme a la ciutat romana de Iulia Libica – actual Llívia, en les quals participa l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 2013, s’està duent un projecte d’investigació a la zona de les Colomines A, a on es localitza un edifici singular, que s’ha identificat amb el possible fòrum de la ciutat.

 

Les escultures del fòrum de Iulia Libica

Un dels vestigis més arqueològics més importants localitzats al fòrum, són els diferents fragments d’un total aproximat de 6 escultures que eren situades a la plaça pública i al temple del fòrum de la ciutat romana de Llívia. El 7 d’abril de 2023 Josep Guitart Duran va realitzar aquesta conferència per a posar-ne a disposició de la ciutadania el seu coneixement. 

Recursos

La Ciudad y el Foro romano de Iulia Libica (Llívia, Cerdanya) (2020)Article de Jordi Guàrdia Felip sobre la ciutat i el fòrum romà de Iulia Libica.

El descubrimiento del forum de Iulia Libica (Llivia) y sus vestigios de estatuaria ; Cèsar Carreras, Jordi Guardia, Josep Guitart, Anna Gutiérrez García – Moreno, Maria Pilar Lapuente, Roberta di Febo

 El fòrum romà de iulia libica i l’arqueologia urbana de Llívia (Cerdanya)  Jordi Guàrdia Felip (Tesi doctoral).

Excavacions romanes a Iulia Libica. Blog del professor d’arqueologia i co-director del programa Iulia Libica Cèsar Carreras, on s’explica el dia a dia de les excavacions al fòrum.

Logotip del Museu de Llívia

ADREÇA

C/ dels Forns, núm. 10

17527 Llívia

Tel. +34 972 896 313

E-mail: info@museullivia.net

HORARI

Dilluns tancat (excepte el mes d’agost).

De Dimarts a Dissabte

De 9:30 h. a 14:00 h.

De 15:30 h. a 18:00 h.

Diumenges i festius

De 9:00 h. a 14:00 h.

XARXES SOCIALS

Facebook

Instagram

Twitter

© 2022 Museu de Llívia. Tots els drets reservats.

Logo

El Museu

Consultes

Contacte amb nosaltres

Skip to content