INICI > Activitats

Activitats

Programa d'activitats 2023

El programa del 2023 preveu la realització de dues exposicions temporals, dedicades a la fotografia i a les farmacopees farmacèutiques del segle XVIII. També oferim diversos cicles divulgatius i jornades de portes obertes entorn del patrimoni: Cicle Iulia Libica d’història i Arqueologia, el Cicle de Flora Cerdana, el Dia Internacional dels Museus, el Cicle Debats, el Workshop de plantes medicinals, dins del nou cicle Bruixes i trementinaires i finalment les Jornades Europees del Patrimoni. 

Un altre programa a part són les visites guiades que s’ofereixen entre l’abril i el desembre.

En un últim lloc, tenim les Jornades de Ciència i Debat. Son jornades i seminaris científics en col·laboració amb entitats i organitzacions sense ànim de lucre, amb vocació científica i universitària, les quals tenen una vocació també formativa d’estudiants, de debat i trobada de la comunitat científica, a la vegada que també una oportunitat per a apropar el coneixement a la societat. 

Finalment, també, la programació té una correspondència en format digital, que es pot consultar des del canal de youtube del museu. 

Aquí podeu consultar el programa: Programa d’activitats 2023. 

Podeu consultar aquí el programa de les jornades, les comunicacions i els abstract de cada una de les intervencions. 

Divendres 6 d’octubre.

 16h. Anada cap a Llívia
 16:30 -18h. Sessió científica número 2, al Museu de
Llívia
 18:15- 20 Visita guiada al Museu, les excavacions i
l’església de Llívia

 

Sessió 2 Comunicacions

Moderació: Cèsar Blanché

 

Nueva Correspondendia del farmacéutico y botánico turolense Francisco Loscos Bernal. José María de Jaime Lorén, José María de Jaime Ruiz.

Breve análisi de la correspondencia que mantuieron los farmacéuticos y botánicos Francisco Loscos Bernal y Carlos Pau Español. José María de Jaime Lorén, José María de Jaime Ruiz.

Indicacions dietètiques en els textos mèdics de l’antic egipte. Mercè Gaya Montserrat.

Aportació al catàleg biogràfic de farmacèutics de la vila d’Igualada (1385 – 1918). Rosa Maria Parés Marimón.

Farmacia Jacobo Zobel·las. Primeras Farmacias Ópticas Filipinas. Francisco Mulet Zaragoza, Serena Peretto, Amparo Milla Mulet, Leticia Milla Mulet. 

Alguns apunts històrics sobre els medicaments. Josep Poch Gabarró.

 

Programació de juny

 • Cicle de Flora Cerdana. Núvols i Fenòmens meteorològics a la Cerdanya

  (vegeu la informació al II Cicle de Flora Cerdana (a sota))

 •  Descobrir Llívia

 • Les 5 icones de Llívia: 4 i 25 de juny. 10 hores.
 • Museu i farmàcia: 10 i 17 de juny. sessions 10 i 12 hores.
 • (vegeu la descripció de les activitats a sota) 
 • III Jornades de Fauna de Cerdanya

9:00-9:10       Presentació i obertura

Enric Quílez, president del GRC i Elies Nova, alcalde de Llívia, Gerard Cunill Costa, director del Museu de Llívia.

9:10-9:35 Decret de fauna amenaçada de la Generalitat a la Cerdanya. Toni Carulla

9:35-10:00     Presència del Passabarrancs bidentat (Cordulegaster bidentata) al Parc Natural del Cadí Moixeró. Pep Monterde

10:00-10:25  Com estudiem els ratpenats del Pirineu? Quiròpters de la Cerdanya, un gran buit de coneixement. Adrià Baucells

10:25-10:50  Estat de les poblacions de llangardaix pirinenc Lacerta agilis garzoni al Pirineu oriental: llums i ombres.  Eudald Pujol Buxó

 

10:50-11:30  Pausa.

11:30-11:55  Els estanys de la Cerdanya: biodiversitat i espècies invasores                Marc Ventura Oller

11:55-12:20  Experiències prèvies i noves propostes per a la conservació dels estanys d’alta muntanya Teresa Buchaca

12:20-12:45  Seguiment de la distribució i abundància del gat fer i altres mesocarnívors a la serra del Catllaràs i al PNCM. Toni Mampel Marimon

12:45-13:20  Debat

13:20-13:30  Clausura

Enric Quílez, president del GRC i Gerard Cunill, director del Museu de Llívia

Descobrir Llívia. Experiències culturals a Llívia. Visites guiades.

Actualment oferim les següents experiències, en forma de visites guiades:

 • Les 5 icones de Llívia

Les 5 icones de Llívia són el recorregut més complet per a conèixer la història i el patrimoni de l’enclavament de Llívia, a partir dels seus 5 llocs més icònics. El primer, la farmàcia Esteva, una de les més antigues d’Europa, i un patrimoni singular i únic; acompanyat de les sales d’arqueologia i d’història que ens narren els 2000 anys d’història de Llívia. A continuació es visita el conjunt de l’església parroquial i fortificada de la Torre Bernat de So, i el fòrum, així com després la pujada al castell, on pot també veure’s la situació geogràfica i política de l’enclavament de Llívia. 

Recomanacions: cal caminar en pendent de muntanya durant 20 minuts de pujada i 15 de baixada. Indispensable bon calçat i roba esportiva, aigua, gorra i crema solar, o bé impermeable i roba d’abric si hi ha previsió de pluja o temps inestable. Durada total 3 hores. 

 • Entorn Patrimonial de la vila.

És la ruta curta i accessible de les 5 icones (no es puja al Castell). Per a totes les edats, però, especialment per a famílies i persones grans. Posem l’accent en la part alta de la vila, l’entorn més proper al museu, espai de governança de la vila durant 2000 anys, on visitem el mateix museu i la Farmàcia Esteva (on també hi ha l’edifici de l’actual ajuntament), el conjunt de l’església i la Torre Bernat de So (edifici el qual va també allotjar l’Ajuntament), i el fòrum romà de Llívia (primer edifici de la governança de la ciutat). 

 • Cada fita, una història. La frontera de l’enclavament de Llívia. De la fita 21 a la 14, mostrem una part de la frontera de l’Enclavament de Llívia. Tot i que el tractat es produeix entre 1659 – 1660, la frontera no quedarà definida fins els tractats de Baiona (1853 – 1868) a part que la consolidació de la frontera, tardarà a fer-se efectiva, després de processos de guerres, intents de delimitació de la frontera, conflictes veïnals i els processos nacionalitzadors d’Espanya i França. Resseguim cada una de les fites d’aquest recorregut, explicant alguna història relacionada amb els conflictes fronterers i veïnals, i passem pel costat de les masades de Cal Carbonell, i Cal Travis, importants famílies que també tenen una història fronterera. 

Recomanacions: durada aproximada de 7km a peu i 3 hores. Llívia – fita 21-B – Gorguja /Mas de Sant Josep – Fita 14 – Gorguja (Cal Carbonell) – Gorguja Petit (Cal Travis) – Llívia. Excursió planera, fàcil i accessible per a tothom. Indispensable bon calçat i roba esportiva, aigua, gorra i crema solar, o bé impermeable i roba d’abric si hi ha previsió de pluja o temps inestable.

 • Vins amb història.

Vins amb història ens relata el museu a través de la història de l’alimentació i el vi a la Cerdanya, a la vegada que mostra la farmàcia, com un element d’on van sorgir, inicialment, molts enòlegs professionals, abans que es constituís com a disciplina indepenent. Aquesta visita es complementa amb la visita a la vinya, parlant de la producció de vi a la Cerdanya, i finalment, un tast dirigit de vi BlancDneu. 

Recomanacions. Recorregut a peu des del museu fins a la Vinya de Llivins (als afores de Llívia. Excursió planera, fàcil de 20 minuts de durada (amb la tornada per compte de cadascú) i accessible per a tothom. Indispensable bon calçat i roba esportiva, aigua, gorra i crema solar, o bé impermeable i roba d’abric si hi ha previsió de pluja o temps inestable. Durada de 3 hores.

 • Farmàcia Esteva i Museu.

La farmàcia Esteva s’ha considerat una de les farmàcies més antigues d’Europa i guarda un conjunt d’objectes d’una farmàcia de comunitat barroca, molt ben conservada, i única en el seu àmbit. Aquest patrimoni, conjuntament amb l’arqueològic i històric, complementen una visió patrimonial i històrica de l’evolució de l’enclavament de Llívia al llarg de 2000 anys.

Durada d’entre 3/4 d’hora i 1 hora. 

Abril – 8 dissabte i diumenge 9.

Maig – Dia Internacional dels Museus. 13 de maig. 

Juny – Diumenge 4 i 25 de juny. Les 5 icones de Llívia.

10, 17 dissabte. Museu i Farmàcia. 

(concretar les temàtiques ofertes)

Juliol – 1, 8, 15, 22 i 29 dissabtes.

 Agost – Divendres: 4, 11, 18 i 25.

Dissabtes: 5, 12, 19 i 26.

Dijous: 10 i 17.

Setembre: 10 (Pont 11 setembre) i 23 (Pont Mercè).

Octubre: 13 i 14 (dissabte i diumenge. Pont del 12 i Jornades Europees del Patrimoni.)

Dia Internacional dels Museus a Llívia i a la Cerdanya (DIM 2023) 12 i 13 de maig. 

El dia internacional dels museus retorna a la Cerdanya un any més, no només amb la participació del Museu de Llívia, sinó amb una campanya conjunta amb tots els equipaments de la baixa Cerdanya: Museu Cerdà i Campanar (Puigcerdà), Espai Ceretània (Bolvir), Museu de l’Esclop (Meranges), Espai País dels Estarregalls (All), les col·leccions de Das i de Cal Sindreu (Ger), l’Espai Bellobidere de Talló (Bellver) i el Parc dels Búnquers de Montellà i Martinet. 

El dia 13 de maig es realitza dia de portes obertes i activitats gratuïtes en tots aquestes equipaments i el Museu de Llívia,  la col·laboració de les àrees de Turisme i Cultura del Consell Comarcal de Cerdanya han contribuït a coordinar aquesta acció conjunta. Una jornada que té l’objectiu d’obrir les portes dels museus i el patrimoni cerdà, perquè el visitant el pugui conèixer, així com també, hi pugui participar la comunitat local. Aquesta iniciativa promou el territori, el seu patrimoni cultural, així com el benestar de la comunitat local.  

Programa DIM Museu de Llívia

Activitats

Divendres 12 de maig.
 • Taller de memòria de Llívia. 12:00. Amb l’exposició Cerdanya Flashback, col·laboració de Creu Roja Cerdanya. 
Dissabte 13 de maig. 
 • Itinerari, Cada fita una història. La Frontera de l’Enclavament. 10:00 – 13:00. Llívia –  de la fita 21 a la 14 – Gorguja – Gorguja Petit (Cal Travis) i Llívia.
 • Les mil històries del museu. 18:00 – 20:00 hores. Joc de Pistes. De 6 a 12 anys. Activitat familiar. 
 • Concert de Rachel and Tote’s mood. 20:00 a 21:00. 
Exposicions
 • Visita lliure i gratuïta al museu. Dia 13. De 9:00 a 14:00 i de 15:30 a 21:30.
 • Obertura temporal de l’espai Torre Bernat de So. Exposició emergent “Pop Up”. Projecte Espai Fita 0 (només el dia 13). 
 • Exposició Temporal Cerdanya Flashback, imatges d’abans i d’ara. Horari del museu. Exposició fins el 10 de setembre. Gratuït.
Programació resta d’equipaments Cerdans el dia 13 de maig. 

Si voleu conèixer la programació  de la resta d’equipaments de la Cerdanya podeu consultar-ho a www.cerdanya.org

IV Cicle Iulia Libica d'Història i Arqueologia: la Llívia romana. Del 7 al 9 d’abril.

Enguany dediquem el Cicle Iulia Libica a la ciutat romana de Llívia, i sobretot al seu edifici més significatiu: el fòrum. Enguany la conferència inaugural tracta sobre el programa decoratiu del fòrum, i en concret, del conjunt escultòric localitzat.  

Divendres 7 d’abril.
 • 19:00. Josep Guitart Duran, arqueòleg: Les escultures romanes del fòrum de Llívia. Sala d’Actes del museu. (En directe per youtube).
Dissabte 8 d’abril.
 • 10:00 La Llívia romana: l’arqueologia romana al museu i al jaciment del fòrum. Visita guiada. (1:45 h de durada). Museu i entorn. Gerard Cunill, director.

Tallers de cultura romana. Per a famílies. (infants de 6 a 12 anys). Amb Queralt Alberch.  Cals Frares.

 • 16:00 – 18:00. Fem un mosaic romà.
 • 18:00 – 20:00. Elaborem cuina romana.
Diumenge 9 d’abril.
 • 10:00. Vins amb història. Museu de Llívia i Celler llivins. La història del vi a la Cerdanya des dels romans, farmàcia i enologia i la producció vinícola a l’actualitat a peu de vinya. (durada 2 hores) Gerard Cunill i Celler Llivins. Amb tast dirigit.  
Tot el Cap de Setmana.

(Divendres i diumenge 9:00 a 14:00. Dissabte: 9:00 a 14:00 i de 15:30 a 18:00.)

 • Exposició Cerdanya Flashback, imatges d’abans i d’ara. Visita lliure. Sala d’actes del museu.
 • Projecció: Llívia, ciutat romana als Pirineus, el Fòrum de Iulia Libica. Al vestíbul del museu. 

Preus

Amb el preu de l’entrada s’ofereix també la possibilitat de poder visitar el museu pel vostre compte.

L’entrada general té un valor de 3,5€.

Visites:

Entorn patrimonial: 6 € p.p. (amb visita del museu).

Vins amb història: 18 € p.p. (doble visita al museu i a la vinya, tast dirigit i aperitiu d’acompanyament)

Tallers: 

(inclou també un joc d’obsequi i l’entrada al museu)

1 taller 10 € p.p.
2 tallers 13 € p.p.

Podeu recuperar edicions passades emeses per Youtube.

La Llívia Desapareguda

L’autoria femenina de l’Art Rupestre

Exposició Cerdanya Flaschback, Imatges d'abans i d'ara (prorrogada fins al 10 de setembre).

L’Exposició Cerdanya Flashback, imatges d’abans i d’ara ens relata com ha evolucionat la Cerdanya en 122 anys en els àmbits de l’urbanisme, l’economia, les infraestructures i la societat, a través dels testimonis fotogràfics de més d’un segle i quart, d’autors principalment cerdans. Clou amb una reflexió a l’entorn de l’actualitat i el futur d’aquests eixos.

Inaugurada el 6 d’agost de 2022, i fins el 5 de febrer de 2023, s’ha prorrogat actualment fins al 10 de setembre.

Horari de visita (horaris d’obertura del museu). Es poden concertar visites comentades en grup.

III. Cicle de Flora Cerdana: bruixes i trementinaires. Febrer-juliol 2023

El cicle de Flora cerdana es realitza enguany en col·laboració amb el Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) i Cerdanya Acció pel clima. El cicle tracta sobre la difusió del patrimoni natural de la comarca, i especialment la seva flora. Dins d’aquest cicle s’organitzen principalment les sortides de flora, per poder descobrir i conèixer una part molt valuosa del patrimoni natural cerdà.

Enguany el Cicle, a més d’organitzar les habitualts sortides de flora, també organitzarà diverses xerrades, entorn de la bruixeria i les trementinaires, i la seva relació amb activitats etnobotàniques pirinenques.

Sortides

11 de Febrer.11 hores. Sortida per descobrir els lliris de neu. Pont del Soler. Bolvir.

15 d’abril. (dissabte) 10:00 hores. 

Visitarem: Sant Salvador de Predanies (Prats) adonis vernalis; Pont d’en Soler (Bolvir) Ranunculus ficaria, Corydalis solida, Anemone Vernalis, Pulmonarioa affinis, Gagea Lutea; Prats de la Pia (Alp, Masella) Gentiana Vernis, Gagea Fragifera, Crocus Vernus, Bulbocodium Vernum, Gagea Reverchonii, Potentilla neumanniana, Anemone Hepatica. Si es disposa de més temps Roca Castellana (Alp) Orchis pallens.

3 de juny. Núvols i fenòmens del temps a la Cerdanya. De 10:00 a 12:30. Amb Miquel Comas. pujada al Castell de Llívia. 

Ascensió al castell de Llívia per a identificar i classificar fenòmens meteorològics, núvols i vents. S’acompanyarà la sortida amb elements per a mesurar fenòmens meteorològics: brúixoles, altímetre, sensor de radiació solar UV i un classificador de pedra o calamarsa per tamanys. Quan es finalitzi la visita es podrà veure una col·lecció de llibres sobre meteorologia. 

inscripció a museu@llivia.org

 

Tallers

29 d’abril. 10:00 – 14:00. Matí Trementinaire. Sortida de reconeixement de plantes i confecció d’ungüent. Amb Olga Domingo.

Preu d’incripció al taller 20€ p.p.

Inscripció i informació sobre les activitats

 • Per inscriure’s a les sortides florals cal fer-ho a grup@recercacerdanya.org.
 • Per la inscripció a tallers cal fer-ho al museu.
 • Les conferències i les sortides són gratuïtes, els tallers requereixen d’una inscripció amb pagament.
 • Pel que fa a les sortides cal vehicle propi, i si fa mal temps l’organització les suspèn.
 • El punt de sortida de les sortides florals sol ser a la part inferior del pàrquing del Museu Cerdà de Puigcerdà (si no es diu el contrari).
Podeu recuperar edicions passades emeses al youtube: 

Els bolets de primavera de Cerdanya

Plantes, metzines i bruixes.

Plantes tòxiques de Cerdanya

Flora de primavera de Cerdanya

ADREÇA

C/ dels Forns, núm. 10

17527 Llívia

Tel. +34 972 896 313

E-mail: info@museullivia.net

HORARIO

Lunes cerrado (excepto agosto).

De Martes a Sábado

De 9:30h a 14:00h

De 15:30h a 18:00h.

Domingos y festivos

De 9:00h a 14:00h

XARXES SOCIALS

Facebook

Instagram

Twitter

© 2023 Museu de Llívia. Tots els drets reservats.

Logo

El Museu

Consultes

Contacte amb nosaltres

Skip to content