INICI > Museu > Història

Museu de Llívia , enclavament cultural dels Pirineus

El Museu Municipal de Llívia va crear-se l’any 1980. Tot i això, tenim constància de que l’any 1922 la farmàcia ja es visitava. L’any 1965, la compra de la farmàcia per part de al Diputació de Girona a la família Esteva fa que se’n faci una primer espai museístic l’any 1973. La creació del Patronat del Museu Municipal de Llívia, l’any 1980, definirà la institució i es crearà un espai permanent del museu, que serà renovat l’any 2012, adaptant-lo a les noves tendències museístiques.

El museu compta amb un exposició permanent que consisteix de tres sales: la primera explica la història de Llívia, la segona, ens narra la història de la Farmàcia, i l’última en explica la història de la Farmàcia Esteva, regentada des d’almenys el 1704, el seu patrimoni moble i el museu. De l’antiga farmàcia n’han perviscut el cordialer barroc, les estanteries amb els pots blau cobalt i blau i blanc, i sobretot el conjunt de caixes policromades on hi apareixen diverses figures de sants i de sabis de l’antiguitat clàssica. Us recomanem que exploreu la col·lecció per descobrir-ne els secrets o que feu un tomb amb la visita virtual.

Llívia també s’ha caracteritzat per tenir un ric subsòl arqueològic: el fòrum de Iulia Líbica i el castell. Esdevé el municipi que té més declaracions de BCIN (Bé Cultural d’Interés Nacional), i que incorpora un conjunt històric (la vila), amb edificacions populars, mostres de l’arquitectura tradicional pirinenca. També són declarats BCIN les torres defensives de l’església Nostra Senyora dels Àngels, la torre Bernat de So, i el Castell.

Ofereix tot un ventall d’activitats com tallers, conferències, visites guiades, excursions i molt més! I ara, si ho desitges, també pots conèixer el museu, l’església, el fòrum i el castell del Llívia pel teu compte amb l’Audioguia o el joc de descoberta pels més petits de la família.

Sobre el Museu​

Història del Museu 1922 – Actualitat. ​

 

 

 

1922

Es registra al llibre de visites de la farmàcia, el primer visitant, en una farmàcia encara en funcionament.

 

 

1926

Tanca la farmàcia de Llívia, tot i continua l’activitat de la farmàcia Esteva a Puigcerdà.

 

 

1950

Té lloc la venda de la casa del carrer Raval 12, últim emplaçament de la farmàcia en actiu, que posteriorment s’enderrocarà. La farmàcia s’estableix a la casa de les Germanes de la Sagrada família (Alberg Anna Maria Janer), com a dipòsit provisional.

 

 

1958

L’Ajuntament i la família Esteva realitzen un conveni per donar a l’ajuntament, la farmàcia, com a dipòsit provisional, a l’actual vestíbul de l’ajuntament, en un edifici construït 4 anys abans.

1965

La Diputació de Girona  va compra l’antiga farmàcia Esteva l’any 1965. En el contracte s’estipula que la farmàcia s’ha de quedar a Llívia, i d’aquesta manera, sorgeix la necessitat de crear un museu.

1973

L’any 1973 es creava el primer museu, a la planta baixa de la torre Bernat de So.

1980 - 1981

Entre el 1980 – 1981 es traslladava i renovava el museu a la planta baixa de l’ajuntament, i s’iniciava la seva institucionalització amb la creació d’un patronat i d’uns estatuts.

2000

A partir de l’any 2000 es planteja de nou la seva remodelació.

2006 - 2012

De l’any 2006 al 2012 l’edifici del museu va remodelar-se i ampliar-se i va fer-se un projecte museogràfic nou, adaptant-lo a les noves tendències museístiques. L’any 2012 s’inaugura.

2012 - Actualitat

El Museu de Llívia està registrat amb el número 53 del Registre de Museus de Catalunya des de l’any 1995. L’any 1981 havia format part de la Xarxa de Museus Comarcals.

El museu actual incorpora l’espai de recepció, i a la planta de sota, l’exposició permanent, que consisteix de tres sales: la primera explica la història de Llívia, la segona, ens narra la història de la Farmàcia, i l’última en explica la història de la Farmàcia Esteva i el seu patrimoni moble.

Les sales combinen textos i objectes, a més a més d’audiovisuals i interactius que complementen la visita.

Actualment el museu s’està replantejant novament les seves sales a partir del pla estratègic 2021 – 2025, amb un horitzó a l’any 2030 on pot ampliar-se a tot l’edifici de l’Ajuntament, traslladant-se aquest en una altra situació. D’aquesta manera podria ampliar les sales dedicades a la història.

 

ADREÇA

C/ dels Forns, núm. 10

17527 Llívia

Tel. +34 972 896 313

E-mail: info@museullivia.net

HORARI

Dilluns tancat (excepte el mes d’agost).

De Dimarts a Dissabte

De 9:00 h a 14:00 h

De 15:30 h a 18:00h.

Diumenges i festius

De 9:00 h a 14:00 h

XARXES SOCIALS

Facebook

Instagram

Twitter

© 2023 Museu de Llívia. Tots els drets reservats.

Logo

El Museu

Consultes

Contacte amb nosaltres

Skip to content